Academic Journal

Narratives transmèdia amb joves universitaris. Una etnografia digital en la societat hiperconnectada

التفاصيل البيبلوغرافية
العنوان: Narratives transmèdia amb joves universitaris. Una etnografia digital en la societat hiperconnectada
Alternate Title: Transmedia narratives with young university students: Digital ethnography in the hyperconnected society
Alternate Title: Narrativas transmedia con jóvenes universitarios . Una etnografía digital en la sociedad hiperconectada
المؤلفون: Gutiérrez Pequeño, José, Fernández Rodríguez, Eduardo, de la Iglesia Atienza, Laura
المصدر: Anàlisi: quaderns de comunicació i cultura; Núm. 57 (2017); p. 81-95
Anàlisi; Núm. 57 (2017); p. 81-95
Publication Status: published
بيانات النشر: Anàlisi: quaderns de comunicació i cultura, 2017.
سنة النشر: 2017
مصطلحات موضوعية: Pedagogía, Sociologia, narrativas transmedia, alfabetización transmedia, enseñanza universitaria, etnografía digital, sociedad hiperconectada, narratives transmèdia, alfabetització transmèdia, ensenyament universitari, etnografia digital, societat hiperconnectada, transmedia narratives, transmedia literacy, university teaching, digital ethnography, hyperconnected society
الوصف: Aquest treball analitza el disseny, la creació i la difusió de contingut transmèdia, basant-se en la producció de joves universitaris en l’àmbit del grau d’Educació Social. En primer lloc s’exposen les relacions entre l’ús de les narratives transmèdia i la innovació educativa en les institucions d’educació superior, després de fer una breu introducció respecte del paper que pot tenir l’alfabetització transmèdia i la cultura de la convergència dins les institucions d’educació formal en general.L’estudi analitza el procés de creació transmèdia des de dos plans d’anàlisi: 1) descrivint els instruments de mediació de l’aprenentatge utilitzats en el disseny educatiu (participació guiada); i 2) analitzant les possibilitats de les narratives transmèdia, com a estratègies de creació col·lectiva, per afavorir l’alfabetització digital en la societat hiperconnectada. El disseny metodològic combina la investigació narrativa amb l’etnografia digital, seguida de la descripció dels principals resultats derivats de l’anàlisi de l’elaboració i producció del contingut transmèdia per l’alumnat. Finalment, en les conclusions es defensa l’oportunitat de l’educació transmèdia per generar processos de mediació tecnològica i social que no només reconeix els aprenentatges i sabers tàcits que l’alumnat conforma en la societat hiperconnectada, sinó també les seves possibilitats per a l’apoderament social en els joves universitaris.
This paper analyzes the design, creation and diffusion of transmedia content based on the production of young university students enrolled in the Bachelor’s Degree in Social Education. Following a brief introduction on the role of transmedia literacy and the culture of convergence within formal education institutions in general, the relationships between the use of transmedia narratives and educational innovation in higher education institutions are discussed. The study analyzes the transmedia creation process at two levels of analysis: 1) through a description of the instruments of mediation of learning used in the educational design (guided participation); and 2) by analyzing the possibilities of transmedia narratives as strategies of collective creation to promote digital literacy in the hyperconnected society. The methodological design combines narrative research with digital ethnography, followed by the description of the main results derived from the analysis of the elaboration and production of the transmedia content by the students. Finally, the conclusions defend the opportunity of transmedia education to generate processes of technological and social mediation that not only recognize the learning and tacit knowledge that students form in the hyperconnected society but also its possibilities for social empowerment among university students.
Este trabajo analiza el diseño, la creación y la difusión de contenido transmedia, basándose en la producción de jóvenes universitarios en el ámbito del Grado de Educación Social. En primer lugar se exponen las relaciones entre el uso de las narrativas transmedia y la innovación educativa en las instituciones de Educación Superior, tras realizar una breve introducción respecto al papel que puede jugar la alfabetización transmedia y la cultura de la convergencia dentro de las instituciones de educación formal en general.El estudio analiza el proceso de creación transmedia desde dos planos de análisis: 1) describiendo los instrumentos de mediación del aprendizaje utilizados en el diseño educativo (participación guiada); y 2) analizando las posibilidades de las narrativas transmedia, en tanto estrategias de creación colectiva, para favorecer la alfabetización digital en la sociedad hiperconectada. El diseño metodológico combina la investigación narrativa con la etnografía digital, seguida de la descripción de los principales resultados derivados del análisis de la elaboración y producción del contenido transmedia por el alumnado. Finalmente, en las conclusiones se defiende la oportunidad de la educación transmedia para generar procesos de mediación tecnológica y social que no solo reconoce los aprendizajes y saberes tácitos que el alumnado conforma en la sociedad hiperconectada, sino también sus posibilidades para el empoderamiento social en los jóvenes universitarios.
نوع الوثيقة: article
وصف الملف: application/pdf; application/epub+zip
اللغة: Spanish; Castilian
تدمد: 2340-5236
0211-2175
Relation: https://www.raco.cat/index.php/Analisi/article/view/330248/421070; https://www.raco.cat/index.php/Analisi/article/view/330248/421071
URL الوصول: https://www.raco.cat/index.php/Analisi/article/view/330248
Rights: Els continguts publicats a Anàlisi estan subjectes a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca. Així doncs, es permet la còpia, distribució, comunicació pública, obres derivades i usos comercials dels continguts de la revista sempre que se'n citi la font (Anàlisi) i l'autor de l'article. Els responsables d'Anàlisiagraeixen, però no exigeixen, que se'ls comuniquin els usos que es puguin fer dels continguts de la revista a partir d'aquesta llicència.És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a drets d'autor.Per a usos i llicències no previstos en aquestes normes de publicació és necessari contactar directament amb els directors de la revista a l'adreça: revista.analisi@uab.catSi no s'indica el contrari, s'entenen acceptades la política de confidencialitat i l'avís legal de la revista en el moment de completar el lliurament d'un article i en el moment d'executar el formulari de registre.L'autor declara que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
All contents published by Anàlisi are subject to license Attribution 3.0 Spain from Creative Commons, whose complete text can be consulted at http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.en. Thus, copying, distribution, public communication, derivative works and commercial use of content are permitted as of the aforementioned issue provided that the source (Anàlisi) and the author of the text are cited.It is the responsibility of the authors to obtain the necessary permits for images that are subject to copyright. For uses of the contents not foreseen in these rules of publication it is necessary to directly contact the director of the journal through the address revista.analisi@uab.catUnless otherwise indicated, we'll consider our privacy statement and legal notice accepted upon completion of a submission and of the register form.The author hereby declares that he/she is the original author of the work. The editors shall thus not be held responsible for any obligation or legal action that may derive from the work submitted in terms of violation of third parties' rights, whether intellectual property, trade secret or any other right.
Todos los contenidos publicados en Anàlisi están sujetos a la licencia Reconocimiento 3.0 España de Creative Commons, cuyo texto completo se puede consultar en http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.es. Así pues, se permite la copia, distribución y comunicación pública, también uso comercial y obras derivadas siempre y cuando se cite la fuente (Anàlisi) y al autor del texto. Es responsabilidad de los autores obtener los permisos necesarios de las imágenes que estén sujetas a copyright. Para usos de los contenidos no previstos en estas normas de publicación es necesario contactar directamente con el editor de la revista a través de la dirección revista.analisi@uab.catSi no se indica lo contrario, se entienden aceptadas la política de confidencialidad y el aviso legal de la revista en el momento de completar la entrega de un artículo y en el momento de ejecutar el formulario de registro.El autor declara que es el autor original de la obra. Los editores quedan, por lo tanto, exonerados de cualquier obligación o responsabilidad por cualquier acción legal que pueda suscitarse derivada de la obra depositada por la vulneración de derechos de terceros, sean de propiedad intelectual o industrial, de secreto comercial o cualquier otro.
رقم الانضمام: edsrac.330248
قاعدة البيانات: RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert)